Soví hory    (88 km)


Na neděli 27. května jsme si naplánovali výjezd severním směrem. Hlavním cílem vyjížďky bylo bezesporu dobytí Velké Sovy (1015m.n.m.). Vyrazili jsme již v půl osmé po silnici na Honská Pasa, po modré a dále po neznačené cestě sjeli do Jetřichova a pokračovali po silnici na Meziměstí. Po modré jsme vystoupali přes Vižňov na hřeben Javořích hor a dále pokračovali hraničním průsekem na Ruprechtickej Špičák. Rozhlídli jsme se z nový rozhledny a pokračovali po hranici na východ.

Ani nevím jak se to stalo, ale najednou jsme se ocitli v Lomnici a zanedlouho v Glušici. Po vynikajícím občerstvení před místní "Jednotou" pokračujeme po silničce na Kolce, kde uhejbáme po černý t.z. doleva na hitlerovskou podzemní fabriku Osówka. Po skouknutí pevnosti vyjíždíme na stejnojmenný vrchol, odkud pokračujeme po červený hřebenovce do lyžařského střediska Sokolec. Odtud je to na vrchol Velké Sovy jen coby kamenem dohodil a zbytek dotlačil pěšky. Nejedeme přímo po červený t.z., stoupání si zmírňujeme vlevo vedoucí lesní cestou.

Ze Sovy je vidět do všech stran. Po sváče pokračujeme po šíleně kamenitý cestě (červeně značená hřebenovka) do sedla Jugowska, odkud sjíždíme po zelený t.z. mezi sjezdovkama až na silnici k Nový Rudě. Přes Rudu frčíme (už jen po silnici) na hraniční přechod Tlumačov-Otovice. Z Otovic přejíždíme po modrý t.z. polima do Božanova. Po pivečku na návsi dál stoupeme na Machovskej kříž. Do Police pokračujeme přes Pánův kříž a Slavný. Udělali jsme si prostě pěknej osmaosmdesátikilometrovej vejlet.

>>  Bubákova fotoreportáž  (70 obrázků!)

Hanes                            


<<   zpět - nedělní vyjížďky